fbpx

Pracownik zaangażowany, czyli zdrowy

Sodexo Benefits and Rewards Services przesłało nam interesującą informację prasową, w której powołuje się na badania Insytutu Gallupa oraz ARC Rynek i Opinia. Wynika z nich, że pracodawcy coraz lepiej rozumieją i doceniają fakt skąd bierze się zaangażowanie pracownika.

Chociaż wynagrodzenie jest ważne, to na codzienną wydajność w dużej mierze wpływają codzienne warunki pracy.

 

Są to mało odkrywcze wnioski ale w wielu firmach nadal nie mogą przebić się do świadomości osób decyzyjnych. Aby ułatwić rozbijanie owego muru przejdźmy do omówienia wybranych wyników raportu „Globalny rynek pracy” autorstwa badaczy Instytutu Gallupa.

 

Wynika zeń, że istnieje bardzo wyraźny związek między zdrowiem, a zaangażowaniem pracowników. Zaangażowani pracownicy okazali się nie tylko zdrowsi od tych, którzy nie angażują się w pracy, ale także mieli zdrowsze nawyki (odżywiali się zdrowiej, byli bardziej aktywni fizycznie). Bardziej zmotywowani pracownicy mieli również mniej problemów zdrowotnych takich jak nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca czy nadwaga, a tym samym lepiej realizowali swoje zawodowe cele.

 

Logicznym pytaniem jest w tym momencie ustalić, czy warto mieć w firmie pracowników bardziej zaangażowanych – intuicyjnie wiemy, że tak, ale co na to badania przytoczone przez Sodexo?

 

„Najnowszy raport „Globalny rynek pracy”* opracowany przez Instytut Gallupa, jeden z najstarszych instytutów badawczych na świecie, dowodzi, iż zaangażowani pracownicy są bardziej produktywni (o około 20%) i generują większe zyski (o około 20%). Rzadziej też zmieniają pracę (w organizacjach o dużej rotacji pracowników o 25%, a w organizacjach o małej rotacji o 65%), rzadziej też nie pojawiają się w pracy (o około 37%), a jakość ich pracy (mierzona liczbą błędów/defektów) jest wyższa o 41%.”

 

Jak można więc poprawić zdrowie pracowników? Wystarczy posłuchać co mają na ten temat do powiedzenia sami pracownicy. Według badań Aviva Workplace Health Index 2013 blisko 75% pracowników twierdzi, że największym problemem w pracy jest stres, zmęczenie, niepokój. Wsparciem dla tego typu problemów jest przede wszystkim zachowanie balansu między pracą a życiem prywatnym (63% wskazań), prywatna opieka medyczna (57% wskazań) oraz zdrowe posiłki w miejscu pracy (46%):

 

„Według badań niezależnego Instytutu Badawczego ARC Rynek i Opinia** przeprowadzonych w styczniu 2014 roku na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services, aż 34% dużych firm w większych miastach w Polsce dofinansowuje posiłki swoim pracownikom, np. za pomocą nowczesnych kart żywieniowych, takich jak Karta Lunch Pass. 34% to wzrost o 7 punktów procentowych w porównaniu z rokiem ubiegłym, w którym dofinansowanie posiłków deklarowało 27% przebadanych przez ARC Rynek i Opinia dużych firm w większych miastach”.

Zostaw odpowiedź